Ismered a titkot?

 

A XXI század Komároma

Az elmúlt héten a két Komáromban tartottuk a 20. Komáromi Napokat. Komárom történelme, a város politikai kettészakítása, a megbékélés ihleti ezt a fesztivált. Mindkét komáromi helyszínnel különböző koncertek, egyéb kulturális rendezvények, konferenciák fémjelzik ezt a fesztivált. A rendezvény helyszínein több ezer ember, kirakodóvásár: az emberek nem sietnek sehová.

Történelmünkhöz hozzátartozik, hogy Komárom a római kor legnagyobb helyőrsége volt Brigetio néven. A hagyományőrzés jegyében létezik egy római katonai egyesület is, tagjai korhű ruhába öltözve, korabeli fegyverekkel játszadozva.

A Római Birodalom Jézus Krisztus korában (akár Komárom-Brigetio)

A címbeli kérdés: >>Ismered titkot?< < gyakran elhangozhatott emberek között… S mutattak egy jelet. Ha ismerte a megszólított, akkor nagyon örültek egymásnak, ha nem, akkor lehet, hogy oroszlánok martalékává vált az illető. Mi volt ez a jel?

Ha valaki a fesztivál ideje alatt korhű római öltözetbe öltözött, nagyon nem lógott ki a sorból. Éppen ezért gyülekezetünk úgy határozott, hogy kihasználjuk ezt a helyzetet, s beöltözünk, s megszólítjuk az embereket. Jártuk az erődöt, s beszélgettünk emberekkel. Kellék egy viasztábla belekarcolva a titkos jel, a görög szöveg, s a magyar fordítása. S ha már beszélgettünk, elmondtuk, mert elmondhattuk, hogy nekünk XXI. századi kereszténynek mit jelent a jelkép.

Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó

Ez a titok, ami megkülönböztette a vallásokat általában a kereszténységtől. A Megváltó cím egyedül a császárt illette meg a rómaiaknál. Ha ezt Istenre alkalmazta valaki, számíthatott a halálra.

Mit jelent ez nekem a XXI. században? Ezt >> (Személyes bizonyságtételem

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük