Terjed…

Strandon voltunk (néhányszor) az elmúlt héten...

Ülök a melegben, s hát a fülem az nyitva van. Fiatal emberkék beszélgetnek. Van közöttük kb 14 éves lány, alig 12 éves fiú, szóval bandáznak, beszélgetnek a medencében.

Az alig 14 éves lány dicsekszik, hogy cigarettázik, már vagy öt éve(!!).

Reakciók:

Az egyik kisfiú (kb.: 11): Hülye vagy te!

A másik kisfiú (szintén kb 11) Komolyan? Már öt éve? S most is van cigid?

Kislány: Persze, hogy van!

Második kisfiú: Adsz egyet nekem?

Első fiú a másodiknak: Ne bomolj! Csak nem rá akarsz gyújtani?!

Második fiú és a kislány el...

Valamennyi idő múlva visszajönnek...

Második kisfiú: De jó volt. Kár, hogy nem jöttél!

Az első kisfiú: Most nagynak érzed magad?

Így terjednek a dolgok. Itt a cigatettázás: először csak egyet, aztán mégegyet... Nem is az ízéért, hanem azért, mert a haver is csinálja, aztán hiányzik, s képtelen szabadulni tőle.

Nekem nagyon tetszett az első kisfiúnak a reakciója. Nem ment a rossz útra térőkkel. Ellenállt. Még akkor is, ha azzal a kockázattal járt a tette, hogy elveszít két barátot.

Így terjed az evangélium is. Beszélünk valakinek Krisztusról. Meghallgatnak. Van, aki ott marad, valaki otthagy. Van aki elfogadja, van, aki ellenáll. Nem rajtad múlik. Mint, ahogy az sem, hogy valaki, aki meghallgat, hívővé lesz-e vagy sem. Te csak beszélj! Mondd el Isten csodáját az életedben!

Ézs 55:8-11 Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti útaitok az én útaim, így szól az Úr!  Mert a mint magasabbak az egek a földnél, akképen magasabbak az én útaim útaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál!  Mert mint leszáll az eső és a hó az égből, és oda vissza nem tér, hanem megöntözi a földet, és termővé, gyümölcsözővé teszi azt, és magot ád a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek:  Így lesz az én beszédem, a mely számból kimegy, nem tér hozzám üresen, hanem megcselekszi, a mit akarok, és szerencsés lesz ott, a hová küldöttem.

Mit lehet tenni az Isten beszédével?

  • El lehet fogadni.
  • El lehet utasítani.
  • S lehet azt mondani, majd később, most nem alkalmas.

Ha belegondolunk a harmadik is elutasítás... Igazából vagy igen, vagy nem. S ez nem a hirdetőtől függ. Az Isten Igéje megítél, kettéoszt, rendez. Végzi a dolgát. Hol? Ahová a magvető szórja. Ha nem szórja...? Nos, ezt engedetlenségnek hívjuk...

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük