A személyiségfejlődés forrásai

Kedvenc sorozatom a tv-ben a „Barátok közt”. Tényleg tetszik, képes odabilincselni a tv elé. Igazi elektromos póráz, hiszen 20,40-21,20 között biztosan lehet a családtagokkal randevúzni.

No, természetesen nem olyan rossz a helyzet, de végülis valamit tudnak a film készítői, mert a nézettsége a sorozatnak figyelemre méltó.

Mit várhatunk el egy filmtől? Mi az, amivel odabilincsel a tv elé?

Azt gondolom, hogy amikor az ember néz egy filmet, akkor valahogy „behelyettesíti magát” a film valamelyik (esetleg több) szereplőjének bőrébe, s együtt gondolkodik, mérlegel, értékítéletet alkot velük. S ha ezt az adott film képes megcsinálni, akkor a film készítői sikeresek, mert biztosan nézni fogja a néző a sokadik évad sokadik epizódját is.

Belegondoltunk-e abba, hogy miközben az ember nézi a filmet, közben hat a gondolkodására, jellemére, kihat az önértékelésére, a problémamegoldására? Képességeket, szokásokat fejleszt.

A legutolsó epizód:

Miklós ugye a szerencsétlen robbantásban majdnem odavész. Mindenesetre a lába lebénulva. Teljesen maga alatt van, nyalogatja a sebeit, a depresszió határán van. A barátok megpróbálnak összefogni, hogy valamiképpen lelket öntsenek bele, segítsenek rajta.

Nóra, aki ugye a Miklós elvált felesége, s mellesleg éppen a Miklós testvérével (Attilával) él együtt, egy telefonhívásra megy, s segít a Miklósnak rendet rakni a lakásban. Igaz, közben Attilát majd szétveti az ideg, mert úgy érzi, hogy ebben a kapcsolatban ő a második helyre szorult vissza.

(Kísérlet a pozíció visszaszerzésére: leordítja a Nóra fejét, hogy ugyan döntse már el, hogy mit akar.) 

Tanulság: A „leordítomafejed” egy lehetséges konfliktuskezelési eszköz. A néző teljesen azonosul ezzel a módszerrel, hiszen a cselekményben Attila mellé áll, hiszen senki sem szeretne egy kapcsolatban a második helyre lecsúszni.

Még mindig Miklós. Alapvetően egy utálatos figura, de a baleset miatt a néző mellé áll. A mozgássérültsége miatt a lakásból sem tud kilépni, segítség nélkül semmiképp. A kft is az ő lakásában tartja az értekezletet, éppen ezért. András előrukkol a tervvel, hogy építeni kellene egy liftet a házban. Érv, hogy ezzel javulna a ház értéke, s titkon Miklós is ki tudna mozdulni. Klaudia elég kritizálható stílusban nyilatkozik a tervvel kapcsolatban. Megérthető a Klaudia, hiszen Miklós sem válogatott az eszközökben, amikor őt próbálta kiiktatni. Elvégre kis híján meggyilkolta, meg elrabolta. Ugyanakkor a néző mégis Miklós mellett foglal állást, hisz most ő a kiszolgáltatott.

(A lift ügyben a szavazáson Miklós is a terv ellen szavaz, s kegyetlen bosszút esküszik Klaudia ellen. Attila észérvekkel látszólag, de ő is a terv ellen szavaz. Elvégre neki Miklós útban van.)

Tanulság: inkább csak kérdés a nézőben. Valóban bosszút kell állni azokon, akik nekem keresztbetesznek?

A másik gyöngyszem: a gyerekek, kamaszok társas kapcsolatai.

Hanna bele van zúgva a Balázsba. Szívesen le is feküdne vele, de nincs mersze, mert még szűz. Hogyan lehet ezt a problémát megoldani? Felajánlja a Péternek, hogy avassa be, s utána majd ő kavar a Balázzsal, s milyen jó lesz, hisz a Balázs ebből mit sem fog sejteni…

Arról már nem is beszélve, hogy simán „lenyúlják” egymás barátait, barátnőit. Miklós kikezd a magántanárral, mármint ugye a fia magántanárával. Simán, szemrebbenés nélkül, lelkifurdalás nyista. Ha a felnőtt csinálja, akkor az helyeselhető, a fiatalnak mindenesetre mintaként szolgál.

Még egy felháborító sztori, ez már nem a „barátokból”, hanem a nagy sikerű disney országból. Miley Cyrus, vagyis Hannah Montana, a tizenéves sztár, akivel tele a média, a youtube-n is előkelő helyet foglal el, a tizenéves korosztály szívesen nézi, falja a klipjeit. Szóval a youtube keresőbe ha beírjuk: Miley Cyrus megcsókol egy lányt, akkor bizony van találat videó formájában, igazi leszbi csemege.

Idézet egy keresztényeknek címzett levélből:

Annyiszor nézi mega fiatal tizenéves a leszbikus viselkedést, amennyiszer akarja. És nézik… A Palántás gyerektáborban a kislányok Hannah Montanás trikóban, hajpántban, fürdőruhában, papucsban voltak, ilyen törölközőt hoztak magukkal. Ha vége a sorozatnak, a gyerekek továbbra is sztárolni akarják majd őt, s ott van nekik Miley Cyrus, aki mindeddig megszemélyesítette Hannah-t. A dalok a filmben neki készültek, minden hozzá kapcsolódott.

Klippjeiben is sok erotikus jelenet van, ahol úgy hajol össze fiúkkal és lányokkal is, mintha megcsókolná őket.

És a gyerekek ezt sztárolják.

Ha beütöd, és megnézed a videókat, megtalálod a kommenteket is: „miért kell ebből ekkora ügyet csinálni? Miért kell bíráskodni? Nincs ebben semmi…” (A Biblia az Isten eredeti tervétől való elfordulás legvégső pontjaként ezt említi:

„… nem csak cselekszik, de az akként cselekvőkkel egyet is értenek!” Róma 1,32.

A hozzáállás, a lelkület, a belső értékítélet teljes eldeformálását jelzi, ha az ember belülről egyetért a romlottsággal.”

A kérdés csupán annyi, hogy amikor gyermekeink (s mi magunk is) szembesülünk a szellemi mocsokkal, „belebotlunk-e” a valódi értékbe? S ha mi bele is, de gyermekeink? Segítjük-e őket a helyes értékrend irányába mozdulni?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük