Képes vagy-e vakon bízni valakiben?

Komoly kérdés, nem? Vakon bízni jelentheti azt is, hogy feltétel nélkül, minden fenntartás nélkül.

Lehet még a színonimákat keresni, s biztosan találnánk jónéhányat...

Érdekes módon a kérdés szószerint értendő. Vakon bízni azt jelenti ezesetben, hogy a fizikai látást hiányolva rábízni magadat, testi épségedet, utadat, mindenedet valaki másra.

Egyébként a fenti kérdés egy kiállításon olvasható, melynek címe Láthatatlan kiállítás.

Miről is van szó?

Látni szemek nélkül... Lehetséges? Igen. Magyarországon ezt kb 40000 ember "gyakorolja" kényszerűségből. Tudniillik ennyi ember él látás szerve nélkül. Ezek között vannak olyanok, akik eleve vakon születtek, s olyanok, akik életük valamely szakaszában veszítették el a látás képességét. Vannak olyanok, akik teljes sötétségben, s olyanok, akik a teljes látás töredékének a birtokában vannak.

Hogy melyi könnyebb? Vakon születettnek, vagy olyannak, aki később vakult meg?

Bármilyen meglepő, de a vakon szüeletettnek könnyebb. Ezt olyan ember állítja, aki teljesen vakon született, s sok-sok műtét után valami látás-töredékkel bír.

Szóval van egy kiállítás Budapesten, amelyet a látók számára szerveztek, s a világot a vakok szemével szemlélhetjük. Humorosra is vehetnénk, hiszen áramszámlát nem kell fizessenek, hiszen teljes sötétségben van a kiállítás.

Szemek helyett tapintással érzékelhetünk. Tapasztalatot szerezhetünk, hogyan közlekednek ők a lakásban, esetleg a forgalmas utcán. Látóként az utcán találkoztunk velük. Fehérbot, meg kutya... Nem merjük megszólítani őket...

Abba viszont belegondolni, hogy akár ilyen helyzetben is élhetnénk...

Hogy milyen is ez az egész? Ki kell próbálni! Időpontfoglalás és további infó: lathatatlan.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük