Amikor egy ajtó bezáródik

…akkor Isten egy másikat kinyit. Bármennyire is szeretnék egy bizonyos ajtót nyitva tartani, nem biztos, hogy hatalmunkban áll azt nyitva tartani (sőt teljesen biztos, hogy nem).

Igen, mögöttem is bezáródott egy ajtó: véget ért a nokiás pályafutásom. Természetesen szerettem volna késleltetni ezt a dolgot, de nem állt hatalmamban. Ismertek a leépítés feltételei, a végkielégítés, az álláskeresési támogatás, a házhoz jött állásbörze. Panaszra alapvetően nincs ok. 

Zsolt 37:7/a Légy csendben, és várj az Úrra! 

Igen, ma ez a legtöbb, amit tehetek, várom az Úr szabadítását. Ötleteim vannak, s bennem van a kényszer, hogy ötleteket valósítsak meg, de kell tudjam, hogy mi az Isten akarata.

A várakozás kiváló alkalmat ad arra, hogy tisztába kerüljek sok dologgal, elsősorban saját magammal.

Amikor a kezünkbe adták a létszámleépítésről szóló értesítést, kaptunk egy dossziét, amiben egy csomó hasznos (és kevésbé hasznos) információ volt összegyűjtve. Volt ebben programgyűjtemény, hasznos infók az önéletrajzíráshoz, meghívó egy állásbörzére… Amit szeretnék kiemelni, az egy program. Nagyon fontos, hogy „Gyúrjunk a lélekre!”, írja ez a program.

I.Gyúrjunk a lélekre!

Ez nagyon tetszik nekem, szétröhögöm tőle az agyamat! Van benne néhány technika, ami borzasztó.

Fentebb írtam már, hogy egy ilyen kríziskor, egy ajtózáródáskor fontos, hogy tisztába legyek saját magammal. Azt tapasztaltam, hogy természetes, el nem ítélhető módon az emberek aggódnak. Aggódnak a jövőjük miatt, aggódnak a családjuk miatt, és egy csomó dolog miatt. Felmerül bennük, hogy mennyi is az ő értékük, miért pont ők, és miért pont most, s lehetne sorolni…

A.Aggódási idő

Egy ilyen aggodalmakkal tele korszakban jön a tuti tanács. Idézem:

Különíts el saját aggódási időt! Körülbelül negyed óra naponta, azonos időben, amikor csak aggódsz: legyen ez a saját aggódási időd. Ha máskor jönnek elő a negatív gondolatok, emlékeztesd magad, hogy majd az aggódó időben aggódsz rendesen miattuk, most más feladatod van.

Ez egy tuti tanács! Bekövetkezett a krízis, bezárult az ajtó. Az ember csak aggodalomból áll, s ebből a 24 órás aggodalomból különíts el egy időt, amikor fokozottabban aggódsz… Persze lehet mondani, hogy a 24 órát bezsúfolni egy negyed órába ez komoly teljesítmény. Csak éppen lehetetlen! Jó lenne, csak lehetetlen.

És az a gáz ezzel az aggódási idővel, hogy az aggódás okára nem ad választ!

B.Dühöngj!

A másik feszültségoldó technika: dühöngd ki magadból! Vonulj el a világ elől, s dühöngj, ordíts, amíg nem szűnik a feszültség.

Király! Ettől jobb lesz minden!

Van egy jobb módszer, amivel a kétajtónyi időt hasznosabban el lehet tölteni!

Zsolt 37:7/a Légy csendben, és várj az Úrra! 

Kérdezed, s kérdezheted joggal, ettől mi lesz jobb? Várok, s a fesz marad, az aggodalmak maradnak! Mi változik akkor?

Sok minden!

II.Csend!

Először is csendben vagy. Figyelmedet az Istenre tudod irányítani, aki lecsendesíti a lelkedet. Idő kell ahhoz, hogy az ember lenyugodjon.

A csend alkalmas arra, hogy három dolgot leépítsen benned. 

1.Önvád

Az egyik a saját magad vádolása a történtekért. Sok esetben az ember saját maga nem tehet róla, hogy egy ajtó bezáródik, hogy egy krízis bekövetkezik. S ha nem tehetsz róla, akkor értelmetlen dolog vádolni magad miatta. Amíg vársz az Úrra, az önvád is eltűnhet.

2.Mások vádolása

A másik dolog, ami a csend idején leépülhet: a mások vádolása a történtek miatt. Ez legalább annyira jellemző, mint az önvád, s legalább annyira fontos, hogy eltűnjön.

3.Isten vádolása

Ez a harmadik dolog, ami előfordulhat: vádolni Istent a történtekért. Ha Ő lenne, nem engedné… Vagy kevésbé durván: Miért engedi?

A csend alkalmas arra, hogy megbocsáss! Magadnak, s másoknak! S Istennek is!

III.Istenre figyelni

Figyelni Rá! Hogy megmutasson dolgokat, hogy válaszoljon kérdésekre. 

Mert Ő válaszol! Szerető Istenünk van, aki nem hallgatag, nem kar a körmünkre koppintani. Nem utasítja el a választ olyan kérdésekre, amelyekre nem tudom a választ: a miértekre.

Az odafigyelésre két dolog jellemző:

  1. Teljes koncentráció. vagyis kizárok minden egyéb ingert. Ilyenkor, amikor Istennel akarok időt tölteni, biztos, hogy megszólal a telefon, jön a vízdíjas, a postás… Az Istenre figyelés telje koncentrációt igényel. Vonulj el, engedd, hogy Ő beszélgessen veled.
  2. A másik dolog az időtényező. Ez az Isten előtt eltöltött idő lehet, hogy órák lesznek. Ne sajnáld rá az időt! Megéri!

IV.Engedelmesség

Ha Isten előtt időzök, akkor elkerülhetetlen dolog, hogy Ő válaszoljon. Valamit mond, valamit parancsol. S elkerülhetetlen az is, hogy te válaszolj az Ő megszólítására.

Mit mondasz?

Alapvetően három válasz létezik, de alapvetően ez a három ez kettő.

  1. Igen Uram! Megteszem, amit mondasz. – vagyis az engedelmesség.
  2. Nem! Elég az én bajom, nem akarok engedelmeskedni! Nekem állást kell keresnem, dolgoznom kell, s lehetne sorolni. Ez az engedetlenség.
  3. Értem Uram a dolgot, de MÉG NEM AKAROM. MAJD! – vagyis halogatom a cselekvést.

Lássuk be, a halogatás nem cselekvés. tehát vagy igen, vagy nem!

Mi a te válaszod, ha Isten megszólít? 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük