Ismerkedjünk: Ki vagyok ÉN?

A házasság hetében vagyunk. Közösségek szerveznek nagyon jó előadásokat, az ember elgondolkodhat arról a kérdésről, hogy MIÉRT…

Mit MIÉRT?

Miért is élek? Mi a célom? Ki is vagyok valójában? Milyen örökséget kaptam? És milyen örökséget fogok hagyni, ha átmegyek az örök életbe? S lehetne sorolni ezeket a kérdéseket, amelyek éppen a házasság kapcsán megfogalmazódnak az emberben…

Szóval részt venni egy házassággal foglalkozó előadáson, kiváló önismereti tréning…

I.                  Ki vagyok ÉN?

Ez az első kérdés, amiről a legfontosabb elmélkedni…

Nagyon fontos dolog, hogy tisztázzam magamban, hogy legyen saját magamról egy általános és egy speciális képem, egy portrém. Ez fogja meghatározni a továbbiakban az egész gondolkodásomat

Két segítő kérdés had álljon itt e kérdés tárgyalásához:

1.       Milyennek látom ÉN magam?

2.       Milyennek szeretném, hogy MÁSOK lássanak?,

Az, hogy magamat milyennek látom, nagyban függ az én saját látószervemtől, a külső és belső szememtől. IGEN, a külső és belső szemről beszélek!

A.                A külső szem

A külső szememmel maximum odáig fogok eljutni, hogy milyenek a testi adottságaim. Sovány vagyok-e vagy kövér, magas, vagy törpe, a szemem színe milyen, a hajam színe, a hajam minősége, az orromnak az idomai, a fülem mérete, s állása…

Mi van akkor, ha elégedetlen vagyok azzal, amit a külső szememmel látok?

Ha soványnak látom magam, akkor el fogok kezdeni hízó kúrázni. Ha kövérnek látom magam, akkor garantáltan ki fogok próbálni mindenféle fogyókúrás praktikát, csak azért, hogy a látvány, ami a szemem elé kerül, megfelelő legyen.

De vajon tudok-e mit kezdeni azzal, ha a testmagasságom nem az „elvárásnak” megfelelő? Úgy gondolom, ez problémás. Legalábbis még nem hallottam testmagasság megváltoztatására vonatkozó terápiás eljárásról.

A hajam színe és hossza megváltoztatható. Némi hajfesték, s olló, vasaló kell hozzá, s a hajam „kész” Én mondjuk erősen kopaszodó vagyok… Végeztethetnék hajbeültetést… Vannak, akik ezt meg is csinálják.

Gondoljunk csak a plasztikai sebészetre. Virágzik ez az iparág: mellnagyobbítás, mellkisebbítés, elálló fülek korrekciója, orroknak az átszabása.

1.                Fontos az, hogy milyennek látom magam a külső szememmel?

Azt gondolom, hogy mindenképpen.

Vannak, akik azt mondják a megfelelő hajszínre, hogy így érzik jól magukat.

Volt barátom, aki azért korrigáltatta a szétálló füleit, mert a beceneve a szétálló fülei miatt ragadtak rá, s be akarta bizonyítani, hogy ez a becenév illegális, mert neki nem állnak szét a fülei már. Csak érdekesség, hogy a fülei most már rendben vannak (nem kérdeztem az árát), de a becenév maradt.

2.                Függ-e az, hogy KI VAGYOK ÉN attól, hogy milyennek látom magam a külső szemeimmel?

A kérdésnek a gyökere az, hogy szembesülünk azzal a ténnyel, hogy ez a világ önértékelési problémákkal küzd. Keresztyének és nem keresztyének egyaránt. MINDENKI!

Nagyon sok ember önértékelési problémáját ott keresi, hogy hogyan néz ki. Ez a külső szem által látható kategória.

Az önértékelési problémáknak a bizonyítéka, mármint a külső szemes önértékelésnek nem más, mint az, hogy az emberek szeretnének másként kinézni. Nem fogadják el azt a látványt, ahogy kinéznek, s azt gondolják, hogy ha úgy fognak kinézni, ahogy szeretnének, attól megnyugszanak. De tényleg megnyugszanak?

Nagyon sokan vannak, akik elvégeztetik a sokadik plasztikai beavatkozást is, csak azért, hogy másként nézzenek ki. S a média időnként (gyakran) megmutat olyan embereket, akik a miatt depressziósak, mert nem úgy néznek ki, ahogy szeretnének a sokadik beavatkozás után sem. Igaz, hogy a sok műtét után már paródiájuk saját maguknak…

Jer 13:23 Majd ha meg tudja változtatni bőrét a néger, vagy foltjait a párduc, akkor tudtok ti is jót tenni, úgy megtanultátok a rosszat!

A külső szemmel látható paramétereknek a többsége hozott tulajdonság, ami nem változtatható meg, maximum az illúzióját mutatja a változásnak.

A külső szemmel látható paraméterek nem adnak az ember számára megnyugvást!

B.                A belső szem

Az előzőekben azt vizsgáltam, hogy nem változtatható meg érdemben a külső tulajdonság. Nézzük azt, hogy mit láthat az ember a belső szemével.

Az, hogy egy szituációban mit csinálok, az látszik. Például az, hogy valaki a barátnőjével kapcsolatban van, rendszeresen találkozgatnak, ez látszik. Az is látszik, hogy együtt élnek esetleg már évek óta. Az is látszik, hogy a fiú megkéri a lány kezét, s összeházasodnak.

De az nem látszik, hogy ezt MIÉRT teszi! Miért fontos neki az, hogy ország világ (földiek és égiek) előtt eljegyezzék egymást, s összeházasodjanak.

Az emberek dolgoznak (többségében) Vegyünk két embert. Mindkettőnek van munkahelye. Mindkettő napi nyolc órát dolgozik. Munkahelyválasztáskor az egyik belemegy abba, hogy bejelentés nélkül (feketén) legyen foglalkoztatva, míg a másik ragaszkodik a legális foglalkoztatáshoz. MIÉRT? Miért fontos az egyiknek a bejelentés, míg a másiknak nem?

Ezeket csak a belső szemmel lehet látni. Ezek a motívumok, indítékok világa, amely nem látható kívülről.

A minap a Házasság hete kapcsán hallottam egy előadást. Két ismert művész beszélt az önismeret kérdéséről. Milyen vagyok ÉN? Másként „Milyennek látom magam?” kérdésre a férfi azt mondta (gondolta): A munkámon kívül minden időt a családommal töltök. Minden nővel flörtölök, de CSAK a feleségemnek udvarolok stb. Elég jó vagyok-e Milyennek lát a feleségem?

A válasz: nem elég jó. Más az, hogy Milyennek látom magam?- s más az, hogy Milyennek látnak mások?

Ez utóbbi a viselkedés kategóriája. Tudok egy valamilyen képet mutatni magamról (külsőleg), meg tudom adott esetben téveszteni a körülöttem lévőket a cselekedeteimmel, de a szív indítékait csak a MIÉRT? kérdések boncolgatása fedi fel. Miért teszek valamit…

1.                Hogyan tudom a belső szem által mutatott képet változtatni?

Préd 4:12 Ha az egyiket megtámadja is valaki, ketten ellene állhatnak annak; és a hármas kötél nem hamar szakad el.

Milyennek látom magam? Milyennek látnak mások? Az alkotott kép megváltoztatásához kell egy harmadik szál. Magamat nem tudom átszabni (belsőleg), ezért valaki más kell, hogy átszabjon. A viselkedésemet át tudom szabni, esetleg a párom át tudja szabni, de a belső motívumaimat, indítékaimat csak a Mindenható Isten tudja átszabni. Ez a hármas kötél, pontosabban az a harmadik szál. Ő adja meg az ember tartását

Az egy szál könnyen elszakad: . Szingli vagy? Örökös önértékelési problémákkal, frusztrációkkal?

1Móz 2:18 Azután ezt mondta az Úristen: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat.

Párban vagy? Nem vagy elég jó a párodnak? Nem elég jó a párod? Nem érzitek magatokat biztonságban? Hármas kötélre van szükség.

A hármas kötélben van, aki megmondja, hogy milyen vagy, s ha változtatni kell, akkor Ő megváltoztat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük