Elhagyni, ragaszkodni, eggyé lenni I.


Bevezetés

1Móz 2:24 Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté. 

A házasság alaptörvényének három alapvető pillére olvasható ebben az Igében. Elhagyni, ragaszkodni, s eggyé lenni.

Ugyanakkor további alappillér is kiolvasható ebből, s ezt további magyarázó szöveg is alátámasztja. Mire gondolok?

A házasság két ember között, nevezetesen egy férfi és egy nő között jön létre. Külön van férfi szerep, s női szerep. S a Mindenható nem csupán szerepeket osztott le, hanem ezt a teremtés rendjében is eldöntötte.

1Móz 1:27 Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket. 

Emberi kapcsolatok, amelyeket Isten előre eltervezett. Isten eltervezte, az ember pedig saját elgondolása szerint felülírta. A végeredmény? Derékba tört életek, sérült, szenvedő gyermekek, egyszóval romhalmaz. Statisztikailag 100 házasságból 64 válás… Inkább össze sem házasodnak, hiszen az csak egy papír… De legalább működne…! De nem működik! A Tervező nem így képzelte!

Isten a maga képére és hasonlatosságára teremtette a férfit és a nőt. Aki az Ő gondolata szerint gondolkodik, aki ugyanúgy szervezi az életét, ahogy az eredeti képen olvashatja.

A napokban olvastam egy sztorit:

A gazdag, milliárdos férfi nagy izgalommal lépett be az autószalon fotocellás ajtaján, ahol a tervezőmérnök személyesen várta. Végre elkészült az, amire mindig is vágyott: egy teljesen személyre szabott luxusautó, a legkorszerűbb extrákkal.

- A slusszkulcsért jöttem! - mondta köszönés helyett a férfi.

- Jó napot - válaszolt a mérnök - arra gondoltam, hogy mielőtt beül a vadonatúj autójába, beszélgethetnénk néhány alapvető, de fontos dologról a kocsival kapcsolatban.

- Én nem beszélgetni akarok, hanem vezetni az autómat. Hol a kulcs? - kérdezte türelmetlenül a férfi.

- Szívesen átadom a kulcsot, de ha nem akarja meghallgatni a fontos információimat az autójáról, akkor a legjobb, ha néhány kilométeren át elkísérem, hogy megismerkedjen az újításokkal. - így a mérnök.

- Hogyisne! A maga kocsija ez, vagy az enyém?! - csattant fel idegesen a férfi - nem fogom sétakocsikázásra elvinni.

- Ahogy gondolja, - válaszolt a mérnök tudomásul véve az ügyfél akaratosságát - de ha már így áll a helyzet, akkor hadd adjam oda írásban azt a tájékoztatót, amelyet a mérnöki stábbal állítottunk össze, és amelyben felhívjuk a figyelmet az újításokra és az esetleges veszélyekre.

A gazdag fiatalember kikapta a mérnök kezéből a füzetet, majd immár ingerülten kérdezte meg:

- Végre megkaphatnám a kulcsot?

- Igen, parancsoljon. - válaszolta a mérnök, és átnyújtotta az autó kulcsát, ami egy modern, chipes kártya volt. - Esetleg segítsek beindítani?

- Nem szükséges - felelte gúnyosan a kocsi tulajdonosa, és a következő pillanatban a kezelési útmutatót beledobta az első kukába, majd bepattant a kocsiba és elhajtott.

A tervezőmérnök néhány perc múlva még utána telefonált, de hiába, mindannyiszor kinyomta, nem vette fel.

A fiatalember aznap csak egy pár kilométert tudott megtenni a kocsijával. Először magától beindult az ablaktörlő, és nem tudta leállítani, aztán a számítógépes vezérlés vette át a kormányzást és egy teljesen más úti cél felé indult el - és amikor zavarában megnyomott néhány gombot a műszerfalon, kigyulladt három piros lámpa, amiről nem tudta, hogy mit jelentenek, a kocsi felgyorsult 180 km/h-ra, majd hirtelen fékezett, végül pörgések közepette egy árokban kötött ki.

A férfi bosszúsan kiabálta a körülötte gyülekező emberek gyűrűjében, miközben kikászálódott az összetört kocsiból:

- Még ma feljelentem ezt a mérnököt, meg akart ölni! Milyen tragacsot rakott össze nekem!

Tehát: használat előtt olvassa el a használati utasítást! Ez igaz a házassági együttélésre is.

Ez az írás egy sorozatnak a része. Elkezdtem tanulmányaimat a TCMII MA képzésén, s meg fogom osztani ennek során az olvasónaplóm egy-egy szemelvényét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük