A Föld újra felosztása

Mottó:

Zsolt 24:1-2 Dávid zsoltára. Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók. Mert ő vetette meg alapját a tengereken, ő rögzítette a folyókon.
A magyar Országgyűlés rendkívüli ülésén szavazta meg a Lex Csicska néven elhíresült törvénycsomagját. Nagyon nem érdekel a törvény tartalma, de a kisugárzása annál inkább. Az keverte fel a port, hogy a hatalmon lévő párt meg akarta akadályozni – s sikerült is ez -, hogy az ellenzéki vetélytárs ne juthasson plakáthelyekhez. Nyilván vannak ennek még finomabb részletei is, de ez nem érdekes. Ha a történelemtanulás élményeinkre visszagondolunk, akkor emlékezhetünk rá, hogy a világháborúk kirobbantásának alapvető okai a világ újrafelosztásának igénye. Akinek nem voltak gyarmatai, irigykedett azokra, akiknek volt. A kiemelt bibliai idézet szavai meghatározóak: kié is a föld, kié mindaz, ami a földön van, s kié a földön lakó összes ember? Dávid röviden megfogalmazza ezt: az Úré! S ugyanakkor mi, akik a teremtményei vagyunk az Úrnak, irigykedünk, s a legkülönfélébb „harci cselekményeket” hajtunk végre csak azért, hogy ideig óráig birtokoljunk abból, ami nyilvánvalóan nem a mienk. A Biblia szavai:
Gal 5:19-20 A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, … irigység, … és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát.
A kiemelt zsoltárban Dávid leszögezi:
Zsolt 24:3-5 Ki mehet föl az Úr hegyére, és ki állhat meg szent helyén? Az ártatlan kezű, a tiszta szívű, aki nem sóvárog hiábavalóság után, és nem esküszik hamisan. Áldást nyer az ilyen az Úrtól, igazságot a szabadító Istentől.
Kézenfekvő a körülöttünk élő embereket vizsgálni, főleg, ha közszereplő, esetleg politikus az illető, de mennyivel kézenfekvőbb megvizsgálni saját magunkat: ártatlan kezű, tiszta szívű, …stb vagyok-e?

Gondolkodj el rajta:

Meg állhatok-e az Úr előtt saját cselekedeteim alapján?