Ezek a mai gyerekek…! III.

Folytatás...
Folytassuk a gondolkodást „ezekről a mai gyerekekről”…! Vagy inkább a mai szülőkről? Döntse el ki-ki, melyiket szeretné… Én mindenesetre egy igei gondolatot hozok:
"És lesz az igazság műve békesség, és az igazság gyümölcse nyugalom és biztonság mindörökké. Népem békesség hajlékában lakozik, biztonság sátraiban, gondtalan nyugalomban." Ésaiás 32:17-18
Kiemeltem itt a „nyugalom” és a „biztonság” szavakat… Kérdezheti a kedves Olvasó, hogy is jön a gyermeknevelés a biztonsághoz és a nyugalomhoz? A válasz egyszerű: ha tudom a mozgásteremet, akkor biztonságban érzem magam, s ez nyugalmat ad nekem. Látom sokszor gyermekükkel viaskodó szülőket, hogy mit csinálnak. Szeretnének valamit elérni gyermekükkel. Gyere ide! -Menj oda! Vagy bármi hasonló. A gyermek „betagad”. A szülő pedig nem érvényesíti az Istentől ráruházott hatalmát, hanem lefagy, mint a Windows… Nem tudja mit csináljon. A gyermek hisztizik, a szülő pedig bizonytalan. A gyermek nem érzi magát biztonságban, s ezért hisztizik. De mit tehet a szülő? – joggal kérdezhetjük. Ha elkezd egy akciót, azt mindenképpen határozottan be kell fejezni. Nem szabad alkudozni a gyermekkel. Ezt akarom, s te pedig megteszed. És pont. A gyermek szembe találja magát a szülői akarattal, s ez – főleg, ha a szülő hosszabb távon is következetesen ezt teszi -, azt eredményezi a gyermekben, hogy tudja a határait, s biztonságban fogja magát érezni. Ebben a felállásban nem gondolok büntetésre, csupán arra, hogy a szülő érvényt szerez akaratának, s megcselekedteti a gyermekkel azt, ami helyes. Ez az engedelmességre nevelés. Még egy kérdés: Mi van akkor, ha a gyermek már nagyobb? Semmi. Ha úgy nőtt fel korábban, hogy a szülő következetes volt, s a fentiekhez tartotta magát, akkor a gyermek sem fog nagyobb ellenállást tanúsítani, hiszen a biztonságos élethelyzetéből ez következik. Természetesen a szülőnek időnként kell kegyelmet gyakorolni, amikor a gyermek megtehet olyan dolgokat is, amit egyébként nem szokott megengedni. Mikor? Akkor, amikor az engedelmességben kellő gyakorlata van a gyermeknek. Kövessük az Ige szavait:
"Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól."  Példabeszédek 22:6
Még valami: A következetesség csak úgy lehetséges, ha mindkét szülő ugyanazt akarja. Ha ez nem így van, akkor a gyermek kétségbe fog esni, vagyis összezavarodik. Engedelmesség helyett életbe lép nála az alkudozás. Ki fogja használni a rést, s el fogja érni a célját.