Jó úton a depresszió felé

Mottó:

"Meddig tart ez, URam? Végképp megfeledkeztél rólam? Meddig rejted el orcádat előlem?" Zsoltárok 13:2
Bizonyára nem ismeretlen előtted ez a kérdés Kedves Olvasóm… Elég gyakran előfordul, hogy terveink közül valami nem sikerül, vagy éppen valaki megbánt. Olyan is előfordul, hogy tőlünk független okok miatt sorozatban „balszerencse” ér. Az én életemben volt ilyen szakasz: a munkáltatóm megszűnése miatt hosszabb ideig munkanélküli voltam. Vagy másik eset: a házasságom válságba jutott, s válással végződött. Ilyenkor felteszi az ember a kérdést Istennek:
  • Miért?
  • Meddig?
  • Végképp…?
A >>Miért<< egy nagyon kézenfekvő kérdés. Azt sugallja, hogy én mindent jól csináltam, de valami oknál fogva ez bekövetkezett. Gyakran magát Istent hibáztatjuk a dologért. A >>Meddig<< kérdés akkor merül fel, amikor egy krízis hosszabb ideg tart. A kérdés a türelmetlenségünket jelzi… A >>Végképp<< kérdéssel azt sugalljuk magunknak, hogy azért következett be a dolog, mert az Isten végképp elfeledkezett rólunk. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, akkor két következménye lesz:

Első következmény

Belemélyedünk a sebeink nyalogatásába, sajnáljunk magunkat, s akár egyre mélyebbre süllyedünk, rossz kedvünk lesz. Ez a rossz hangulat akár depressziót is okozhat. A depresszió súlyosabb esetben akár olyan mélységű lehet, amit csak külső segítséggel, orvos és pszichiáter bevonásával tudunk orvosolni.

Másik következmény

Az az ember, aki olyan mélyre süllyed a depresszióban, mások segítsége nélkül nem tud tartalmas életet élni, elhanyagolja a családját, munkahelyet, s bármit, ami aktív jelenlétét feltételezi.

Megoldás

El kell kapni ezt a támadást a legelején. Ha úgy érzed, hogy összecsapnak a habok a fejed fölött, akkor ebbe ne nyugodj bele, hanem beszélgess egy tapasztalt segítővel, hitben erősebb lelkigondozóval, lelkipásztoroddal. Ő a beszélgetés folyamán rá fog mutatni arra, hogy ezek a gondolatok azt a célt szolgálják, hogy az ördög aláássa az Istennel való kapcsolatodat, s végeredményben elpusztítson. Egy támogató meg tudja mutatni a megoldást is, s ennek a segítségnek a révén kijössz a kátyúból, s életed lehet, hogy jobb lesz mint a válság előtt. A Biblia figyelmeztet:
"Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűség gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön." Zsidók 12:15
A növekedés nem egyik pillanatról a másikra következik be. De ha halogatjuk a gyomtalanítást, akkor menthetetlen lehet a helyzet

Ha segítségre van szükséged, mert éppen ezzel a problémával küzdesz, akkor írj rám, ne habozz!