Ki az igazi? (2)

Avagy gondolatok a párválasztás témájában

Megállapítottuk, hogy a házasság Isten ajándéka, áldása. Az Ő akarata a házasság, s a házastárs áldás lesz a társ számára

'Azután ezt mondta az Úr isten: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. ' 1Mózes 2:18

Honnan tudom megállapítani, hogy az a társ, ténylegesen segítőtárs lesz, s egyáltalán hozzánk illő lesz? Jogos kérdés nem…?

Két dolgot szeretnék itt bemutatni:

  1. Isten szól hozzánk az Ő igéjéből.
  2. A teremtésnek van rendje, s ezt bemutatta Isten az ember számára.

Sokan kétkedve fogadják, hogy Isten szólna az Igéből. Talán azért, mert még nem próbáltak Isten Szavából üzenetet meríteni. Kétségtelen dolog, hogy ehhez olvasni kell az Ő szavát. Ez a Biblia.

Isten szava mondja:

'A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.' 2Timóteus 3:16-17

Mennyire tekintély számodra az Isten beszéde?

Ha tekintély, akkor nem kérdés az, hogy elfogadod annak hasznos voltát. Lehet, hogy megfed, rámutat az életedben olyan dologra, amit Ő nem lát helyesnek. Ezt nem azért teszi, hogy bántson, hanem azért, hogy az „Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen”.

Ha tekintély a számodra, akkor nem lesz kérdés az, hogy engedelmeskedj az Ő szavának.

A másik dolog a teremtés rendje. Azt mondja az Ige, hogy

'Láthatatlan valóját, azaz örök hatalmát és istenségét meglátja alkotásain az értelem a világ teremtésétől fogva. Róma 1:20

Magyarul, ha vizsgálom Isten teremtett világát, akkor megismerem azt, hogy Ő hogyan vélekedik a házasságról.

Láttál-e már egy párban kutyát és tevét?

Ugye nem… Nyilván, mert Isten hozzáillő társat rendelt minden élőlénynek. Ha az állatokról így gondoskodik, hogy ne gondoskodna az emberről?

„alkotok hozzáillő segítőtársat.” – mondja Isten. Figyelembe veszi a temperamentumát, az érdeklődési körét, a végzettségét az embernek, s ennek megfelelő segítőtársat keres és talál számára.

S fontos dolog: Ő alkotja, Ő rendeli ki! Keresheted emberi eszközökkel, saját gondolataid segítségével, de ez nem tőle lesz.

Folytatom…