Ki az igazi? (4)

Avagy gondolatok a párválasztás témájában

Mi az oka annak, hogy megkeresnek lelkészeket, segítőket azok, akik házasodni szeretnének, s keresik az igazit? Nyilván nem azért, mert a párválasztás kérdése olyan pofon egyszerű kérdés. S itt nem a nehézségét emelem ki, hanem a felelősségét. Ez a döntés egy hosszú távra alapozott döntés, s ha rosszul dönt az illető, annak súlyos következménye lehet.

Miért helyes dolog a segítségkérdés pl. párválasztás témájában?

  1. Helyes a segítségkérés, mert nem vagyunk mindent tudók. Természetesen ez igaz a segítőkre is, de mégis külső szemlélőként látnak rá a problémára.
  2. Helyes a segítségkérés, mert - azért mivel külső szemlélők -, pártatlan, semleges módon tudnak adni egy választási szempontrendszert.
  3. Számít a segítő élet-példája. Ha ő nyugodt, békés párkapcsolatban él, akkor tud tanácsot adni, példát mutatni annak, aki ennek a folyamatnak a kezdetén vannak.
  4. A segítő az Isten Szavának az alapján áll, s az irányított beszélgetésével ki tud zárni minden olyan szempontot, ami ellentétes az Isten Szavával.
  5. A segítő Isten Szellemének irányítása alatt, imádságos lelkülettel tud részt venni a beszélgetésben. Ez azt is jelenti, hogy a Lélek felhozhat olyan dolgokat is, amire a párválasztó nem is gondolt.

Egyszer segítséget kért tőlem egy személy, azzal, hogy beleszeretett valakibe, aki házas, s gyermekei vannak. Hogyan lehetne az illetőt meggyőzni, hogy ne a családjával éljen, akivel boldogtalan, hanem vele, aki számára boldogságot meg tudja adni?

Külső szemlélőként egyből az látszott, hogy az illető belegyalogolt valakinek a házasságába. Házasságtörésre kényszeríti a másikat. Ez nem helyes. Nem az a kérdés, hogy jól él-e a másik vagy nem a saját házasságában, hanem az, hogy senkinek nincs joga kikezdeni a másik meglévő házasságát. Ezt a személyes példa is alátámasztja, de az Isten Szava mindenképpen. Erre a lépésre semmiképpen nem lehet bátorítani senkit, sőt, Isten Szava alapján arra kell inteni, hogy ezt meg ne tegye.

Folytatom…