Kősziklánk örökké!

Azon a napon ezt az éneket éneklik Júda földjén: Erős a várunk, mert az Örökkévaló szabadítása annak kőfala és bástyája! Nyissátok ki a kapukat, hadd vonuljon be az igazságos nép, amely hűséges maradt Istenéhez! Megőrzöd őket teljes békességben, mert szívük állhatatosan bízik benned, Örökkévaló!  Bízzatok hát benne örökké, mert Jah Jahve a Kősziklánk örökké! (Ésaiás 26,1-14)

Milyden erős a várfalunk?

Várfalnak nevezzük azt az építményt, amely a lakóhelyünket körül veszi azért, hogy az semmilyen támadást ne szenvedjen el. Láthatunk régi várakat, amelyeket vizesárok vesz körül, megnehezítve az ostromlók dolgát. S a történelemkönyveket olvasva, ezeket a várakat szépen sorban megostromolják, s a védők megadásra kényszerülnek. Kiderült, hogy hiába volt erős a várfal, de az ostromlók erősebbek voltak.

A személyes életünket is várfalakkal kell körbevenni, s körbe is vesszük. Van aki étkezési szokásokkal próbálkozik, így születnek a vegetáriánusok, vagy a vegánok. Van, aki különböző lelkigyakorlatot végez, s igyekszik nagyon fegyelmezett lenni. Van, aki testedzést végez, mert ugye ép testben ép lélek. Van, aki karriert épít, s a munkával igyekszik a várvédelem költségét megteremteni. De ne feledkezzünk meg a tanulásról sem, a családról, s a különböző hobbikról.

De mi van akkor, amikor ezektől a várfalaktól erősebb támadó érkezik, s az életünket ostromolják? Megvéd-e az egészséges életmód, a fegyelmezett táplálkozás, vagy a tudás, vagy a pénz?

A Júdabeliek olyan várról énekelnek a citált szövegben, amelynek a várfala az Örökkévaló szabadítása. Kőfal, s bástya, amely nem csak külsőleg, látszólag szabadít meg, hanem ténylegesen megőriz, megbocsátva az engedetlenségünket, bűneinket. Megőriz teljes békességben. A békesség az az állapot, amikor tudom, hogy nincs adósságom. Nincs, mert az Örökkévaló megfizette. Ő az Örökkévaló Kőszikla, akiben az ember nem csalódik.