Milyen az Isten?

Több lehetőség van erre a kérdésre válaszolni. Lehetséges válasz az, hogy egy szigorú valakit képzelünk el, amikor Istenről gondolkodunk. Szigorú, aki nem tűri el, ha valaki vétkezik. A vétkezést büntetésnek kell, hogy kövesse.

Van egy ismerősöm, aki, miután a gyermeke elkövetett valamit, lehet ez komoly dolog, de lehet egy piti kis gyermekcsíny, miután elmondta, hogy az ilyen cselekedetben Isten nem gyönyörködik, hogy az milyen rossz dolog, amit ő csinált, hogy Isten mennyire szomorú ennek a tettnek a láttán… Szóval a fejmosást követően következett egy testi fenyítés is. Hogy ez mekkora mértékű volt, az igazából lényegtelen is, pusztán a tény itt az érdekes, hogy a bűnt büntetésnek kell követni. Volt rá eset, hogy a gyermek maga felismerte, hogy amit csinált, az kvázi bűn, s már úgy ment oda apukához, hogy előre kérte a bocsánatot. Mindegy, a büntetés nem maradt el.

Milyen istenkép alakulhatott ki ebben a gyermekben?

Ez az Isten, nem egy gonosz, kegyetlen istenség, aki a megbánt bűnt is büntetéssel súlyt?

Másik történetem is van. Az illető egy hölgy, akinek volt megtérés élménye, tudta azt, hogy az Isten az, aki megbocsájtja a bűnöket, Jézus Krisztus által van bűnbocsánat. Gondolhatnánk, hogy aki ezzel az ismerettel bír, annak az istenismerete rendben van.

Nos, a történet nem ilyen egyszerű. Az iránt érdeklődött, hogy mi az a határ, az a bűnhalmaz, ami esetén az Isten már nem bocsát meg, amikor az üdvösséget az ember elveszíti.

Ugye értjük, hogy ez az istenkép nem ismeri azt a kegyelmet, ami elválaszthatatlan az Isten és az ember kapcsolatától. Milyen az a kegyelem, ami megszűnik létezni, ha az ember ezt vagy azt a parancsolatot elvéti?

Mondjuk rá nyugodtan ez a kegyelem, ez nem kegyelem, hanem törvénykezés.

Harmadik történetem: Az emberünk ismeri az Istent, tudja, hogy Isten az életet ajándékba adja. Emberünknek szociális problémái vannak, nehezen jönnek ki vele a társai. (Vagy ő jön ki nehezen a társaival…) Lemondhat-e büntetlenül az Isten ajándékáról? Visszaadhatja-e az ajándékot? Mármint az életet…

Ez az istenismeret tud az ajándékozó jóistenről, de nem tud a mindenható Istenről, aki képes meggyógyítani emberi lelkeket, sőt emberi kapcsolatokat is. Nem ismeri az újrakezdést adó Istent.

Kedves Olvasóm!

Te milyen Istent ismersz? Ismered-e azt az Istent, aki tud téged akkor is szeretni, amikor te rosszat teszel? Ismered-e azt az Istent, aki annyira szeretett, hogy az egyetlenegyét, a legdrágábbat odaadta a halálra érted, s ezt tette akkor, amikor még meg sem születtél? Tudva, hogy amikor, majd megszületsz, szükséged lehet a megbocsátására?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük