A böjt döntés

A böjt döntésb...

Döntés az, hogy ellopok egy tárgyat, s döntés az is, hogy – bár lenne erre lehetőségem –nem teszem meg.

Sokszor döntéseink nem a saját akaratunk által befolyásoló dolgok. Gyakorta körülmények állnak a háttérben, amelyeket az ember nem tud megváltoztatni. Hacsak…az ember nem tud megváltoztatni. Hacsak…

Vajon az a hölgy, aki eladja a testét férfiaknak némi pénzért ellenszolgáltatásul, nem tér-e zokogógörccsel nyugovóra? Vajon jókedvéből teszi, amit tesz? Vajon nem határozta el a szívében egyszer, sokszor, hogy abbahagyja ezt az életmódot, s változtat rajta?

A fentiekhez esetleg még a társadalom megvetését is hozzá lehet számolni. Ezek a társadalom megvetettjei, számkivetettjei. Ugyanakkor szolgáltatásaikat oly sokan igénybe veszik.

Volt valaki a történelem egy bizonyos pontján, aki hasonlóan a fent körbeírt nőhöz számkivetett volt, s meglehetősen sok kritika érte azért, mert ő nem vetette meg a söpredéket.

Igen, az Úr Jézus Krisztus ez a személy.

Nézzük a történetet, aki egy lapra helyezi Jézust egy kurvával:

Jn 8:2 azután korán reggel ismét visszament a Templomba.. Az emberek mind köré gyűltek, ő pedig leült, és tanítani kezdte őket.

Jn 8:3 A z törvénytanítók és a farizeusok behoztak egy asszonyt, akit rajtakaptak, hogy házasságtörést követett el. Középre állították,

Jn 8:4 és így szóltak Jézushoz: „Mester, ezt az asszonyt rajtakapták házasságtörés közben.

Jn 8:5 Mózes a Törvényben megparancsolta nekünk, hogy az ilyen asszonyt kövezzük meg. Te mit mondasz?”

Jn 8:6 Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, és legyen mivel vádolni őt. Jézus leguggolt, és az ujjával írni kezdett a földre.

Jn 8:7 Mivel tovább kérdezgették, felállt, és azt mondta nekik: „Aki bűntelen közületek, az dobja rá az első követ!”

Jn 8:8 Majd újra leguggolt, és tovább írt a földre.

Jn 8:9 Amikor ezt meghallották, egymás után mind kimentek, kezdve az idősebbekkel, míg végül Jézus egyedül maradt a középen álló asszonnyal.

Jn 8:10 Ekkor Jézus felállt, és azt mondta neki: „Asszony, hol vannak a vádlóid? Senki nem ítélt el téged?”

Jn 8:11 A z asszony pedig így szólt: „Senki, Uram.” Jézus így felelt: „Én sem ítéllek el. Menj el, és többé ne vétkezz!”

Olvashattuk: a kövezés elmaradt, hiszen az Úr Jézus csak azokat engedte kövezni, akik annyira tökéletesek, hogy nincs az életükben olyan bűn, ami miatt kövezést érdemelnének.

Mit írhatott a porba az Úr Jézus?

Talány számunkra, mert az Ige nem írja.

Talán azt, hogy a rajtakapottak esetében mindkét embert, a férfit is és a nőt is „illene” megkövezni a törvény parancsa szerint…?

Nem fogjuk erre megkapni itt a választ.

De az asszony választ kap az életére nézve. S a válasz így szól:

Jn 8:11 A z asszony pedig így szólt: „Senki, Uram.” Jézus így felelt: „Én sem ítéllek el. Menj el, és többé ne vétkezz!”

Jogod van többet nem vétkezni.

S neked is kedves Olvasóm! Jogodban áll eldönteni, hogy milyen utat akarsz járni az életedben. Istennel akarsz járni, - s akkor élsz tökéletességben -, vagy éled a mókuskerékben az életedet, beleilleszkedve a nagy tömeg életmódjába. Legyen az bármi, ami nem Isten akarata szerint való. Mókuskerék, mert nem visz Istenhez közelebb.

Igen, a jócselekedeteid is ebbe a mókuskerékbe tartoznak. Nem visznek közelebb Istenhez.

Egyedül az Úr Jézus Krisztus szavának (s legfőképpen bűneinkért való áldozatának, halálának) hit általi elfogadása, s a Jézus Krisztus igájának felvétele ad nyugalmat az életednek. Figyeld csak:

Mt 11:28 Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és meg vagytok terhelve! Én nyugalmat adok nektek.

Mt 11:29 Azt az igát vegyétek fel, amit én adok rátok. Tanuljatok tőlem, mert én szelíd és alázatos szívű vagyok, és nyugalmat találtok a lelketeknek.

Mt 11:30 Mert az én igám könnyű, és az a teher, amit én teszek rátok, nem nehéz.”

Jogod van dönteni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük