A böjt és a bizalom kapcsolata

Az alábbi igeverset olvastam (sokadszor újra) a napokban:

Péld 3,5-6 Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.

Amikor böjtölünk, függetlenül attól, hogy táplálékot, italt nem veszünk magunkhoz, az Úr elé állunk. Felmerül a kérdés, hogy lehet-e úgy értelmesen az Úr elé állni, hozzá kérdést, kérést intézni, hogy eközben nem bízunk benne? Érezzük, hogy ez egy tarthatatlan feszültség.

Átfogalmazom a kérdést: Lehetséges-e az, hogy az az ember, aki az év 320 napján abszolút nem bízik a Mindenhatóban, nem is hisz Benne, az a húsvét előtti negyven napot abszolút bizalomban, ráfigyelésben fogja eltölteni?

Még egy átfogalmazás: Lehetséges-e úgy bízni Istenben, hogy MELLETTE más megoldásokat is kipróbál? Bízok az Istenben, hogy eltart engem (anyagilag), de mellette egy lottószelvény… Bízok a Mindenhatóban, hogy meggyógyít, de MELLETTE minden lehetséges orvoslást kipróbálok? Bízok az Istenben, hogy Ő fog vezetni döntéseimben, de MELLETTE megnézem, mit üzen nekem az éppen aktuális horoszkópom?

A bölcsességéről elhíresült Salamon király azt mondja, hogy az Úrban TELJES SZÍVBŐL érdemes hinni. Úgy is fogalmazhatnám, hogy KIZÁRÓLAGOSAN BENNE. Ez kizárja az emberi ész diktálta praktikákat.

Isten Szelleme alapján azt mondja Salamon, hogy a Mindenható egyengetni, rendezni fogja utaidat, megoldja életedet, HA MINDEN utadon gondolsz Rá. Ez azt jelenti, hogy számolsz Vele, számításba veszed, hogy:

Zsid 11:6 Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.

Vedd számításba,, hogy Ő van, Ő cselekszik, Ő gyógyít, Ő tanácsol, s Ő szeretne az életedben uralkodni is. Hogy Neki adj minden dicsőséget, hogy Őt magasztald, hogy az ajándékokat Neki köszönd meg!

Vizsgáld meg szívedet!

Kivel kell a Mindenható Istennek osztoznia a szíveden? Vagy éppen kívül van Ő az életeden?

Bátorítás

Jel 3:20 Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.

A döntés a te kezedben van!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük