A böjtről

…avagy készüljünk a húsvétra

Bizony, erről a témáról keresztyének között is elég kevés szó esik mostanában. Pedig a Bibliában van róla szó. Igaz, ahogy a mai egyházakban ez szóba kerül, nos, az nem minden vonatkozásában igazodik a Biblia tanításához.

A katolikus gyakorlatban a böjt – kifejezetten a nagyböjtre gondolok – a húsvétot megelőző negyven nap hamvazószerdától húsvétvasárnapig terjedő időszak. A liturgikus leírásban több szó esik a külsőségekről, mint annak szellemi tartalmáról.

Mi is a böjt tulajdonképpen?

A test megsanyargatása? Tartózkodás bizonyos ételektől? Ebben a negyven napban többet imádkozunk?

Eltekintve a negyven napos nagyböjttől, csak a böjtöt tekintve általában: rá akarjuk a Mindenhatót kényszeríteni valamire? Azt akarjuk, hogy a világmindenség Ura úgy táncoljon, ahogy mi fütyülünk?

Mit tanít a Biblia a böjtről?

Ha a bibliai tanítást akarjuk megismerni, akkor fel kell lapozni a Bibliát. Nem az egyházi hagyományokat tartalmazó lexikont, hanem a Bibliát magát.

Tegyük meg!

Ézs 58:6 Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot!

Ézs 58:7 Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bujdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!

Ézs 58:8 Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az Úr dicsősége lesz mögötted.

Ézs 58:9 Ha segítségül hívod az Urat, ő válaszol, ha kiáltasz, ezt mondja: Itt vagyok! Ha majd senkire sem raksz jármot, nem mutogatsz ujjal, és nem beszélsz álnokul,

Ézs 58:10 ha kenyeret adsz az éhezőnek, és jól tartod a nyomorultat, akkor fölragyog a sötétben világosságod, és homályod olyan lesz, mint a déli napfény.

Ézs 58:11 Az Úr vezet majd szüntelen, kopár földön is jól tart téged. Csontjaidat megerősíti, olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz.

Ézs 58:12 Fölépítik fiaid az ősi romokat, falat emelsz a régiek által lerakott alapokra; a rések befalazójának neveznek, aki romokat tesz újra lakhatóvá.

Ézs 58:13 Ha nem jársz kedvteléseid után a nyugalom napján, az én szent napomon, ha a nyugalom napját gyönyörűségesnek hívod, az Úr szent napját dicsőségesnek, és azzal dicsőíted, hogy abbahagyod munkáidat, nem keresed kedvteléseidet, és nem tárgyalsz ügyeidről,

Ézs 58:14 akkor gyönyörködni fogsz az Úrban, én pedig a föld magaslatain foglak hordozni, és táplállak ősödnek, Jákóbnak örökségében. Az Úr maga mondja ezt.

Néhány megállapítás az említett bibliai szövegből:

 1. Van olyan böjt, ami tetszik az Úrnak
 1. szabadon bocsátod az elnyomottat
 2. összetörsz minden jármot
 3. megosztod a kenyeredet az éhezővel
 4. otthont adsz a bújdosónak
 5. felruházod a mezítelent
 6. nem zárkózol el testvéred elől
 • Van az Isten szerinti böjtnek következménye!
  1. eljön világosságod
  2. beheged a sebed
  3. ha segítségül hívod a Mindenhatót, Ő válaszol
  4. Az Úr fog vezetni szüntelen.
  5. ott is jól tart, ahol látszólag nincs élet.
  6. Csontjaidat megerősíti!!!
  7. Helyreáll életedben a nyugalom napja
  8. Helyére kerül életedben a fontos és a nem fontos
  9. Birtokolni fogod őseid örökségét!!
  10. Maga az Úr mondja ezt!!

  Induljunk el a Mindenható útján!

  Várjuk az Úr Jézus feltámadását! Még durván negyven nap van húsvétig. Töltsünk minden nap időt azzal, hogy megismerjük az Isten akaratát! Közeledjünk hozzá! Ígéretünk van arra, hogy Ő is közeledni fog hozzánk:

  Jak 4:8 Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek.

  Ha helyére kerül életünkben az Isten akarata, megfogalmazódik egy Isten szerinti döntés az életünkben, akkor Isten válasza az áldás.

  Nem érné meg kihagyni!

   

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük