Ostromra fel!

Avagy még mindig az elengedésről?

A Példabeszédekben találtam ezt az igét:

Péld 6:2-3 ha csapdába estél saját kijelentéseid miatt, és megfogtak téged saját kijelentéseid, akkor így cselekedj, fiam, hogy megmenekülj, ha embertársad kezébe jutottál: Menj hozzá sietve, és ostromold embertársadat!

Velem gyakran elő szokott fordulni, hogy hamarabb jár a szám, mint az eszem. Elhamarkodottan szólok, bántó dolgot mondok.

Ha te is küszködsz ezzel a jelenséggel, akkor lehet, hogy a salamoni példabeszéd hasznodra válhat.

Nem mondja azt Salamon, hogy ilyen hiba csak a világiakkal fordulhat elő, vagy azt sem mondja, hogy ez a probléma a zsidókat nem érinti, hiszen ők mentesek lennének ettől a bűntől.

Azt mondja Salamon, hogy >>HA CSAPDÁBA ESTÉL…<<. Vagyis igen, akár tetszik, akár nem, akár beismerjük akár nem, a jelenség bárkit utolérhet, de ha már utolért, akkor, íme, van megoldás.

Ahogy olvasom a megoldást (3. vers), a hegyi beszédi ige jut eszembe:

Mt 5:23-5 Ha tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott jut eszedbe, hogy atyádfiának valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb atyádfiával, és csak azután térj vissza, s vidd fel ajándékodat.  Békülj meg ellenfeleddel hamar, …

Az embertárs és közted/köztem meglévő kétség, neheztelés, teljesen mindegy bármi idézte azt elő, akadálya lehet az istentiszteletnek. Odamehetünk az Istenhez, bocsánatot kérhetünk, áldozhatunk, de ez fél megoldás addig, amíg az illető emberrel nem rendezzük:

Péld 6:3 akkor így cselekedj, fiam, hogy megmenekülj, ha embertársad kezébe jutottál: Menj hozzá sietve, és ostromold embertársadat!

Sietve, ostromold. Pál apostol így tanít minket:

Róm 12:18 Tegyetek meg mindent, ami tőletek telik, hogy mindenkivel békességben éljetek!

Ami tőletek telik, vagyis:

Mt 5:38 „Hallottátok, hogy megmondták: »Szemet szemért és fogat fogért!« (idézet: 2Móz 21:24; 3Móz 24:20; 5Móz 19:21.)

Mt 5:39 Én viszont azt mondom nektek: ne szálljatok szembe egyetlen gonosz emberrel se! Ezért ha valaki megüti az arcod jobb felét, tartsd oda neki a másikat is!

Mt 5:40 Ha valaki pereskedni akar veled és el akarja venni a ruhádat, add oda neki a kabátodat is!

Mt 5:41 Ha valaki arra kényszerít, hogy menj el vele egy mérföldre, menj el vele kettőre!

Mt 5:42 Adj annak, aki kér tőled, és ne fordulj el attól, aki kölcsönkér tőled!”

A bocsánatkérésnél nem én szabom a feltételeket. Sokszor a békesség úgy áll helyre, hogy megalázkodom, s kész vagyok még a saját igazam kihirdetésétől is eltekinteni annak érdekében, hogy az a másik ember megenyhüljön irántam.

Természetesen ez nem elvtelen megalázkodást jelent, nem azt jelenti, hogy a keresztyén embernek soha semmilyen körülmények között nem lehet igaza. Mindössze annyit, hogy a keresztyén ember nem ellenálló.

Gondolkodjunk!

Kik azok az emberek, akik akadályoznak az istentiszteletben azzal, hogy panaszuk van ellenem?

Elhatározás

Péld 6:3 akkor így cselekedj, fiam, hogy megmenekülj, ha embertársad kezébe jutottál: Menj hozzá sietve, és ostromold embertársadat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük