Kicsoda Jézus Krisztus? 1. rész

Avagy Jézus nevei a Bibliában…

A „név” fogalmával sokan hadilábon állnak. Valaminek a neve azonosan egyenlő a név mögött álló személlyel, tárggyal. Tehát ha azt mondom, hogy „gróf Széchenyi István”, akkor ez a név azonosan egyenlő azzal a személlyel, aki egy adott időben adott helyen, s pontosan meghatározott anyától született, többek között alapítója a Magyar Tudományos Akadémiának, tehát azonos a Széchenyivel.

Nem állja meg a helyét az az eszmefuttatás, hogy a név jelenthet egy címet, egy titulust, de semmiképpen nem azonos a névvel megjelölt személlyel.

Vannak beszédes nevek…

Ilyen beszédes név pl.: a Kovács név is, vagy a Szekeres, vagy Nagy, esetleg Kiss. Valamire utal. Nem biztos, hogy a Kiss név arra utalna, hogy a viselője egy kistermetű ember lenne. Lehet egy 2,10 méteres ember neve is Kiss, még ha a dolog kicsit muris is.

Beszédes a bibliai névadás is…

A Bibliában olvasható nevek gyakran próféciákat sugallnak, a névadónak a pillanatnyi lelkiállapotát tükrözik.(Vagy nem is biztos, hogy pillanatnyi az a lelkiállapot.)

A Biblia első lapjain találkozunk az Ádám névvel, akit a Mindenható saját kezével gyúrt a föld porából, s a saját leheletét lehelte az orrába (1Móz 2,7). Az ő neve vörösnek lenni, ember, földből valót jelent. Teljesen utal a név viselőjének az eredetére is.

A Mózes név pedig jelent valakinek a gyermeke, vízből kihúzott személyt.

S mi a helyzet Jézus nevével?

Találkozunk vele a Bibliában, mint Ember Fia. Miért is? Mert van földi születése. Jézus Krisztus ebben az értelemben Jesus ben József. Jézus, József fia. Bár József csak nevelőapja Jézusnak.

S természetesen használják/használjuk Jézus nevét úgy is, mint Isten Fia.

Az őskeresztyén gyakorlatban találkozunk a hallal, mint jelképpel. A hal neve görögül ichtys. Ha a hal nevének a betűit tartalommal töltjük meg, akkor megkapjuk a keresztyének hitvallását: Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó.

 

 

Folytatom...

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük