A torz istenkép

Mt 25:24-30 Odament hozzá az is, aki az egy talentumot kapta, és ezt mondta: Uram, tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied. Ura így válaszolt neki: Te, gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és onnan is gyűjtök, ahova nem szórtam? Ezért el kellett volna vinned a pénzemet a pénzváltókhoz, és amikor megjöttem, kamattal kaptam volna vissza azt, ami az enyém. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van!  Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van. A haszontalan szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás."

 

  

 

Egy ismerősöm elveszítette közeli hozzátartozóját, megvált tőle a munkahelye, komoly beteg a másik hozzátartozója. Szóval kijutott neki a megpróbáltatásból…

Egy beszélgetés alkalmával kifakadva valami olyasmit mondott, hogy ő igyekezett mindenkivel jónak lenni, segíteni (ami talán igaz is), miért bünteti (sokkal csúnyább szót használt) őt ez a gonosz Isten…?

A bibliai történetben a szolga megfogalmaz dolgokat az ő urával kapcsolatban ( az úr példázata igazából Istenre vonatkozik). Kérlelhetetlen úr, aki ott is arat, ahol nem vetett. Olyan úr, akitől félni lehet…

A bibliai szolga nincs egyedül az istenképével. Hányan és hányan ma is gondolkodnak Istenről, mint egy despota kényúr, aki örömét leli abban, hogy kínozza alattvalóit… Aki örül, ha beteg, szegény, elnyomott az ember…

Tényleg ilyen az Isten?

Csak két igevers a Bibliából, ami Isten valódi jellemére utal:

Lk 19:10 Az Emberfia pedig azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, ami elveszett.”

Ezt a bizonyos Emberfiát nem a Mindenható Isten küldte az elveszett ember megkeresésére, megmentésére?

Jn 3:16 Mert úgy szerette Isten az embereket, hogy egyetlen Fiát adta, hogy aki hisz a Fiúban, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

Az embernek zöld útja van az örök életbe, a Mindenható lakóhelyére. Lehet menni, de senkit nem fog erőszakkal odaráncigálni. Azt mondja Igénk: „…aki hisz a Fiúban”. Eldönthető, hogy élünk torz istenképünkkel, s kerülünk a sírás és fogcsikorgatás hazájába, vagy megyünk Urunk örömébe.

Az igénkben van egy néhány dolog, amire még érdemes odafigyelni, s mérlegelni:

  1. Lesz egy elszámoltatás, ahol mindenkinek meg kell jelenni.
  2. Az istenképünk visz életbe vagy halálba. Úgy leszünk megítélve, s megjutalmazva, ahogyan hiszünk. Ha egy torz istenben hiszünk, akkor annak élvezzük gyümölcsét, s ha felismerjük a szerető Istent, s Neki hiszünk, ha Benne hiszünk, akkor annak.

Az a tény, hogy lesz elszámoltatás azt is jelenti, hogy a döntést, az életet jelentő döntést ma kell meghozzam. Nem lehetek olyan, mint a lusta szolga, aki elásta a rábízott értéket, legyen az képesség, lelki ajándék.

Ezért kérlel Pál apostol:

Róm 12:2 Ne alkalmazkodjatok a jelenlegi korszak életformájához! Ellenkezőleg, újítsátok meg az egész gondolkodásotokat, és így gyökeresen változzatok meg! Akkor lesztek képesek megérteni és elfogadni, amit Isten akar: ami jó, ami neki tetszik, és ami tökéletes. Ezekre igyekezzetek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük