Jövevény

3Móz 19:34 Olyan legyen néktek a jövevény, a ki nálatok tartózkodik, mintha közületek való benszülött volna, és szeressed azt mint magadat, mert jövevények voltatok Égyiptom földén. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.

Az elmúlt heteket (lassan hónapokat) egy kérdés leng körül: menekültkérdés. Vannak, akik oda vannak értük, s vannak, akik pusztán a jelenlétük miatt dühösek, agresszívek. Felmerül a témával kapcsolatban nagyon sok – gyakran jogos – kérdés.

Ki a jövevény, s mi a státusza?

A világ kezdete óta vannak migránsok. A legkülönfélébb motivációval hagyják el otthonaikat az emberek.

  • Elhagyja otthonát Ábrahám, s vándorol egy tejjel-mézzel folyó Kánaán irányába. Ki ő, ha nem gazdasági bevándorló?

 

  • József egyiptomi helytartósága idején Izrael bevándorol Egyiptomba azért, hogy éhen ne haljanak. Mi ez, ha nem megérhetési migráció?

 

  • S elhagyva a Biblia lapjait, s a közelmúlt történelmét vizsgálva: az ősmagyarok elhagyják lakóhelyüket, az Őshazát, s elindulnak nyugati irányba. Van ennek menekülés-jellege, menekülés a tatárok elől, s van ebben gazdasági bevándorlás is, mennek a gazdagabb legelő iránt.

 

  • S ha napjainkba jövünk, érdemes odafigyelni arra is, hogy miért költöznek a keleti országrészből (Szabolcs-Szatmár, Hajdu, Borsod, stb) a Dunántúl északi részébe? Mi ez, ha nem gazdasági népvándorlás?

 

  • S továbbgondolva a dolgot, amikor a magyarok (általában) mennek Nyugat-Európába… Nyilvánvalóan gazdasági népvándorlás ez.

 

S ha a státuszról beszélünk, a fogadtatásról. Elvárjuk, hogy úgy fogadjanak bennünket ember módjára, ahogy illik. S pontosan tudjuk diktálni mi is az illemszabályokat.

S mi van akkor, ha mi, magyarok kapunk pár ezer, pár tízezer menekültet (hagyjuk a jogi minősítést, egyszerűen jövevényt) az országunkba? Ha a foci drukkerek akciójára gondolok… Nem is nagyon akarok rágondolni, mert kevereg a gyomor ilyenkor…!

Mi várható el a jövevénytől, menekülttől?

Csak átgondolásra, megfontolásra:

Elvárható-e, hogy ismerje a fogadó ország kultúráját, törvényeit? Elvárható-e, hogy a genfi menekültügyi egyezmény szerint munkát vállaljon a befogadó országban? Elvárható-e, hogy ne érje megkülönböztetés faji, etnikai, vallási ok miatt a fogadó országban?

S természetesen a másik oldalon:

Elvárható-e, hogy a jövevény a fogadó ország hatóságával együttműködjön (regisztráció)? Elvárható-e, hogy a jövevény ne randalírozzon?

Ja, hogy túl sok a kérdés? Ja, igen, ahogy sok a jövevény is.

S jó lenne, nagyon kívánatos lenne, ha több lenne a tolerancia is.

Van még egy szempont!

Genfi egyezmény ide, genfi egyezmény oda, de szót kell ejteni a vallási tolerancia kérdéséről is.

Magyarországon, de úgy tudom az egész Unióban sem vegzáltak egyetlen muszlimot sem vallási hovatartozása miatt. Ugyanakkor csak a Közel-Keleten már a százat közelgeti azon keresztyéneknek a száma, akit lefejeztek, mégpedig nyilvánosan! Tették ezt a saját országukban! S történt, ami történt Röszkénél.

Felmerül a kérdés, s talán joggal, hogy mire számíthatunk akkor, ha a muszlim-jelenlét százalékosan megemelkedik? Csak továbbgondolásra írtam le ezeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük