A bizalomról

Az ünnepek alatt itt vannak az unokák, s így, hogy én is szabadságon vagyok lényegesen sok időt tudok velük tölteni. Most is felfigyeltem rá, hogy a gyermekek mekkora bizalommal vannak szüleik felé. Ha apuka azt mondaná a hároméves kicsinek, hogy ugorjon le a tízedikről, gondolkodás nélkül megtenné. Egyszerűen bízik az apjában… Egy szó: bizalom… Mennyire gondolunk bele ennek a szónak a jelentésébe, tartalmába? Kutattam kicsit… A Wikiszótárban találtam némi segítséget…
Az a bizalom, amikor meg vagyok arról győződve, hogy az a bizonyos ember az elvárásaimnak megfelelően fog cselekedni.
S van további magyarázat is…
A bizalom a kölcsönös egyetértésnek, és kedvelésnek igen magas szintje, amikor nem kell bizonyítékot keresni arra, hogy a másik becsületes, jószándékú, hanem teljesen biztos lehetek abban, hogy a számomra a lehető legjobbat fogja tenni.
…aztán:
A bizalom kiépüléséhez nagyon sok beszélgetésre van szükség.
…aztán:
Magabiztos ember abban bízik, hogy saját képességei, kompetenciái hozzásegítik a célja megvalósításához.
A bizalom megnyilvánulásai:
Egy választáskor a szavazók szavazatai bizonyítják, hogy mennyire értenek egyet az adott párt, vagy személy tervével… Egy párkapcsolatban megnyilvánul a bizalom abban, hogy közösen vásárolnak-e házat, vagy közös-e a bankszámlájuk.

Ha e szempontokat megvizsgáljuk Istennel kapcsolatban…?

Ezt a zsoltárt olvastam ma:
Zsoltárok 121:1-8 Zarándokének. Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta. Nem engedi, hogy lábad megtántorodjék, nem szunnyad őriződ. Bizony nem szunnyad, nem alszik Izráel őrizője! Az ÚR a te őriződ, az ÚR a te oltalmad jobb kezed felől. Nem árt neked nappal a nap, sem éjjel a hold. Az ÚR megőriz téged minden bajtól, megőrzi életedet. Megőriz az ÚR jártodban-keltedben, most és mindenkor.
Meg vagyok győződve, hogy Isten mindig, minden körülmények között úgy fog cselekedni, ahogy az nekem a legjobb (lásd Róma 8,28). Ennek a meggyőződésnek a háttere az, hogy Isten eddig sokszor, s sokféleképen segített. Ez a meggyőződésem azáltal, hogy imádságban beszélgetek az én Istenemmel, csak tovább erősödik. Nem magamban bízok, csakis Istenben, mert saját képességeim csődöt vallhatnak, kerülhetek olyan helyzetbe, amit nem tudok kontrollálni, ezért nem magamban bízok, csakis Istenben. A bizalmamat azáltal nyilvánítom ki Isten felé, hogy -          engedelmeskedem szavának, -          mind jobban meg akarom ismerni szavát, -          követem őt minden utamon -          lemondok minden dolgom feletti irányításról az Ő javára. Ezért elhatározom, hogy 2017-ben végig olvasom a Szentírást. Törekszem arra, hogy elmélkedjek az Ő beszédével kapcsolatban. (lásd Zsoltár 1,2) Törekszem arra, hogy memorizáljam szavait (lásd Zsoltár 119,11)      

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük