Hol a józan ész?

Zsolt 111:10 A bölcsesség kezdete az ÚR félelme. A józan eszűek mind eszerint élnek. Az ő dicsérete örökre megmarad.

Egymásból következő kifejezéseket olvashatunk ebben az igeversben. Az egyik oldalon a két lábbal a földön járó ember kifejezései (bölcsesség, józan ész), míg a másik oldalon egy, a Teremtőjétől függésben élő ember kifejezései (az Úr félelme, az Ő dicsérete)

Bölcsességről beszélünk ma is nagyon sokféleképpen. Bölcs ember az, aki dolgozik éjt nappá téve. Nálunk a munkahelyen bónusszal próbálják rávenni az embereket a túlmunkára. Gondolhatnánk egy-két túlóra nem a világ, s jól jön az a húszezer Ft többlet. S vannak kollégák, akik készek lennének minden pihenőnapjukat a munkahelyen tölteni, annyira megrészegíti őket a pénz utáni sóvárgás. A kérdés, hogy ez a magatartás tényleg a józan észnek a gyakorlata? Ténylegesen bölcs-e ez az ember?

Természetesen úgy illik, hogy az ő érveiket is meghallgassuk. Mennyire fontos - mondják ők, hogy a családjuknak, gyermekeiknek, unokáiknak megadjanak mindent. S ilyenkor sorolják, hogy mi mindent vettek a családnak... Bizony dicséretes dolog. S a családtagok otthon "lebácsizzák", hiszen olyan ritkán látják a gondoskodó szülőt, nagyszülőt, hogy szinte elfelejtik.

Persze komikusnak hangzanak ezek az érvek, de a széthulló családok, elhidegült házastárs erre a nem igazán józan viselkedésre utal.

S ott van a másik oldalon az Isten félelme, dicsérete, mint bölcsesség. Azoknak az embereknek az Istenben való bizalma, akik elhiszik, s megtapasztalják (megtapasztaljuk) Isten gondoskodását. Akik lehet, hogy nem tudnak százezreket pluszban a családra költeni, de el tudnak menni együtt kirándulni, akik a kevesebbel is meg tudnak elégedni.

S még nem beszéltem azokról, akik vallomásukkal mintegy megrövidítik az Isten dicsőítését.... Azok, akik az elért javakat maguknak, s nem Istennek tulajdonítják...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük